Βαρουφάκης: Πατριωτικό καθήκον να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ μέχρι να αλλάξει
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ότι
οι υποχρεώσεις της χώρας είναι καλυμμένες για τον μήνα Μάρτιο, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό”.
Όπως επεσήμανε, “ο Μάρτιος είναι λυμένος” και “είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για το επόμενο τετράμηνο”, ενώ τόνισε με έμφαση ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται σε αυτό το τετράμηνο θα γίνουν στο ακέραιο, “ιδίως του ΔΝΤ”, όπως υπογράμμισε, εξηγώντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποτέ δεν έχει αποδεχθεί καμία καθυστέρηση στις αποπληρωμές του, και δε θα είναι η χώρα μας η πρώτη που θα κάνει κάτι τέτοιο.
Όπως επεσήμανε, “ο Μάρτιος είναι λυμένος” και “είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για το επόμενο τετράμηνο”, ενώ τόνισε με έμφαση ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται σε αυτό το τετράμηνο θα γίνουν στο ακέραιο, “ιδίως του ΔΝΤ”, όπως υπογράμμισε, εξηγώντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποτέ δεν έχει αποδεχθεί καμία καθυστέρηση στις αποπληρωμές του, και δε θα είναι η χώρα μας η πρώτη που θα κάνει κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και η οποία ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ, είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς από τα ομόλογα αυτά δεν επωφελήθηκε η χώρα μας. Έκανε μάλιστα ανοιχτά λόγο για αναδιάρθρωση μέρους του χρέους, αν και παραδέχθηκε πως “δεν του αρέσει του Σόιμπλε να το ακούει αυτό”.
Ανέφερε πάντως πως σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι πολύ καλές και διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό. "Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος μέσα στο Eurogroup, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ και να συζητώ μαζί του και την αντιπαράθεση μαζί του", τόνισε. "Είναι σαν να είσαι σε συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της Ευρώπης".
Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του Γκίκα Χαρδούβελη (“δε διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές”) και Γιώργου Παπακωνσταντίνου (“το δόγμα Παπακωνσταντίνου μας έριξε στη σκοτοδίνη”), αλλά και κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συναδέλφου του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, για τον οποίο σχολίασε πως “έχει χτίσει καριέρα πάνω στη δραχμή”, σημειώνοντας πως πάντα η βασική τους διαφορά ήταν ότι ο ίδιος θεωρεί καταστροφική την έξοδο από το ευρώ.
“Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να βγούμε από την Ευρωζώνη, το απευχόμαστε και εργαζόμαστε για να μη συμβεί”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, επεσήμανε πως αυτό θα προκαλούσε μία μαζική έξοδο ρευστού από τη χώρα, ενώ επιπλέον, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δραχμή ή άλλο νόμισμα στην Ελλάδα πλην του ευρώ, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο, μία διαδικασία που θα χρειαζόταν μήνες για να καταρτιστεί και θα ήταν σαν να προαναγγέλλεται οκτώ μήνες πριν μία υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που θα ήταν “μια καταστροφή”.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ισπανού ομολόγου του, Λουίς ντε Γκίντος, περί τρίτου προγράμματος διάσωσης ύψους 30-50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως λέγονται πολλά εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όμως αυτά που λέγονται εκτός Eurogroup δε θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν. Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν είναι κατά του δανεισμού, αλλά υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να αρχίσουν τα δανεικά.
Διέψευσε επίσης και τη φημολογία περί έλευσης στελεχών των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει “σε καμία των περιπτώσεων” και υπογραμμίζοντας: “Μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε”.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, τον χαρακτήρισε “απαράδεκτο” φόρο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να καταργηθεί εντός του επόμενου τετραμήνου, καθώς υπάρχει η δέσμευση να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες με σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, και διεμήνυσε πως “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο”. Σημείωσε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενώ υπενθύμισε πως ένας νόμος αλλάζει με νέο νόμο, και επομένως μέχρι να αλλάξει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, ισχύει κανονικά και η καταβολή του είναι "πατριωτικό καθήκον".
Για τον ΦΠΑ, επεσήμανε πως είναι “απαράδεκτο” το ποσοστό 23%, παρατηρώντας ότι θα ήταν προτιμώτερο ένα 15-16%, κάνοντας λόγο για άδικο και αναποτελεσματικό φόρο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ της φορολόγησης της περιουσίας, αλλά υπέρ της φορολόγησης των εισοδημάτων.
taxalia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου